söndag 4 oktober 2015

Man kan resa till Polen utan pass

I och med första världskriget avskaffades den fria rörligheten, samtidigt som ett flertal passunioner bildades. Det avtal som ligger till grund för dagens Schengenavtal grundades år 1985 av fem länder och har efter det utökats ytterligare. När sedan rörlighetsdirektivet trädde i kraft år 2006 innebar detta att hela EU, tillsammans med ytterligare medlemsstater, blev en passunion och de systematiska passkontrollerna vid de inre gränserna avskaffades.
Syftet var att underlätta rörligheten mellan de länder som är medlemmar i Schengenområdet och att man skall kunna resa till länder som bland annat Spanien, Tyskland eller Polen utan pass. Man bör dock uppmärksamma att inte alla länder i EU tillhör Schengenområdet och måste kontrollera vad som gäller i det land som man vill resa till.
Man måste fortfarande kunna styrka sin identitet, genom att uppvisa en nationellt utfärdad id-handling. Detta innebär att det inte räcker med till exempel ett körkort eller ett av banken utfärdat id-kort, utan id-handlingen måste vara utfärdad av en nationell myndighet såsom polisen.

Men i Sverige är det väldigt att ansöka och att få ett pass det kan därför vara smart att ändå ha med sig ett. Det tar 1 vecka från och med man har ansökt om det tills man får det och det kostar bara 350kr. Men det kan göra att du skippar problem vid olika gränser en sådan gräns är när man ska resa till uk. Polisen har lagt upp ett klipp som förklarar processen kring passansökan och ni kan kika på det här. Dessutom så är ett pass 50kr billigare än ett nationellt id-kort som kostar 400kr.

Sammanfattningsvis kan vi säga att det är bra att ha med sig ett pass när man reser till Polen om man vill vara 100% säker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar