torsdag 16 april 2020

Czarna Wolga, en bar i Sopot




Reser du till Sopot i Polen finns det många trevliga och bra uteställen att besöka. Ett av dessa är baren vid namn Czarna Wolga. En typisk polsk bar med ett bra utbud av lokala öl och andra drycker, där du smidigt kan möta lokalbefolkning lika väl som turister.

Barens namn har en speciell bakgrund som är en påminnelse om en vandringssägen ur historien. Black Wolga var namnet på en rysk limousine som var vanlig i många öststater på 1960-70 talen. Enligt historien ska dessa bilar ha använts för att kidnappa människor, främst barn. I vissa historier sägs nunnor eller präster ha stulit barn vars blod skulle användas till att bota rika västerlänningar från olika sjukdomar. I andra versioner är det vampyrer, satanister eller till och med djävulen själv som kör bilen och stjäl barn. I ytterligare andra versioner av historien ska barnens organ användas, till exempel njuren och självaste KGB kan då ha varit inblandade i kidnappningarna.

Legenden om wolga återuppstod och spreds igen under 2000-talet men nu med BMW eller Mercedes som den obehagliga bilmodellen som ska komma körande längs gatan. I den nyare versionen frågar föraren vad klockan är och när personer på trottoaren ska svara, dödas de.
Sanningen är att den svarta Wolgan var den dyraste bilmodellen som fanns i Ryssland och den användes endast av regeringen så troligen är det detta som varit upphov till de mystiska vandringssägnerna.

Baren Czarna Wolga i Sopot har en stor målning av en sådan bil på sin vägg och inredningen är full av gammal kommunistmemorabilia. Stämningen är trots den lite otäcka myten mysig och avspänd med musik. Det visas även matcher som du kan se på storbildsskärm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar